1. Prezentare geografică
Dieci este o comună în judeţul Arad, regiunea istorică Crişana, situată pe malul drept al Crişului Alb, la 100 km de municipiul Arad legătura rutieră cu acesta realizându-se pe D.N. 79A. Comuna Dieci este situată în Depresiunea Gurahonţ, pe partea dreaptă a Crișului Alb și are o suprafaţă de 8469 ha. Din punct de vedere administrativ comuna este alcătuită din cinci sate: Dieci – sat reședinţă de comună, Cociuba, Crocna, Revetiş și Roşia.
Comuna Dieci, se află la o distanţă de 15 km de oraşul Sebiş şi la 11 km de comuna Gurahonţ, importante localităţi din zonă. Distanţa dintre centrul de comună şi satele aparţinătoare este următoarea: Crocna 5 km, Revetiş 5 km, Cociuba 6 km si Roşia 7,5 km.
2. Scurt istoric
Cea mai veche aşezare atestată documentar este Zemerzel, menţionată pentru prima dată în 1214 (Zemerdy), urmată de Cocioba, menţionată în 1219 (Koczioba) şi Dumbrăviţa, menţionată în 1374 (Dombrovitza). În secolul al XV-lea sunt menţionate satele Dieci şi Craicova, amândouă existânt deja în anul 1439. Tot în acest secol mai sunt menţionate satele Crocna de Sus (Felso Korothna) şi Crocna de Jos (Also Korothna) amintite pentru prima dată în 1448. În secolul al XVI-lea sunt menţionate satele Şara (1519 – Şarafalva) şi Cioreşti (1597 – Choresd). Toate aceste aşezări umane vor face, în cele ce urmează, obiectul demersului nostru. După cum vedem, cel mai vechi sat este Zemerzelul de la a cărui atestare documentară se împlinesc în acest an 795 de ani, urmat de Cocioba – 790 ani şi Dumbrăviţa – 635 ani. Satele Dieci şi Craicova împlinesc în anul acesta 570 ani de atestare documentară. Doar cele două Crocne, de Sus şi de Jos, mai sunt menţionate în secolul al XV-lea, celelalte, aşa după cum vom vedea, numai în secolul al XVI-lea.